Ny kross i Sverige

UPPSTART Sedan ett par månader tillbaka är Peters Skogsmaskinsförsäljning generalagent av mobila krossar från tyska Lindner Material Shredder i Sverige och Norge. Entreprenadaktuellt var med vid driftsättningen av den allra första krossen, en regnig decemberdag i Uddevalla.
Det är inte varje dag som ett nytt krossmärke introduceras på den svenska marknaden men det var precis vad som hände på Havskuren återvinningscentral i Uddevalla några dagar före jul. Sedan cirka två månader tillbaka är Peters Skogsmaskiner återförsäljare av Lindner-krossar i Sverige och denna dag var det dags för driftsättning av den första Urraco 75DK i Sverige.
– Vi provade en Arjes för några år sedan och den fungerade bra. Det är samma man som har ritat både Hammel och nu till sist Lindner, men den här är utvecklad senare och borde vara ännu bättre, säger Ingvar Bratt, anställd på Uddevalla Entreprenad, som köpt krossen för att använda den på flera återvinningscentraler i trakten.
Han fortsätter:
– Jag hade sett en Lindner kross på Youtube och blivit intresserad men det var inget riktigt alternativ innan det fanns en svensk återförsäljare.
Ingvar Bratt vet vad han vill ha. För en tid sedan prövade han en kross av ett annat känt märke men upplevde inte att den levde upp till hans förväntningar.
– Det var mycket krångel med den. Det tog tre veckor att få fason på den och vi fick ändå inte upp den i önskad kapacitet.
Den här krossen är en tvåvalskross, vilket ger andra möjligheter än en envalskross.
– Det behövs en tvåvalskross för att kunna krossa exempelvis pappersrullar. De är väldigt hårda och som det varit hittills har vi inte kunnat leverera den tjänsten, säger Ingvar Bratt.
– Sopor är väldigt olika men den här krossen tar i stort sett allt utom stenar och betong. Men det går att köra det också, med rätt axelkonfiguration säger Dan Öberg, Peters Skogsmaskiner, som sålt maskinen.
Krossen går att bestycka med över 20 olika valsar men de som sitter på nu är Lindners egna valsar avsedda för finfraktion på 0-150mm. Den vanligaste konfigurationen är dock Hammelvals 6/7 avsedd för grovkrossning och fraktion 200-400mm, något som även Uddevalla Entreprenad valt att köpa till för att möta båda dessa marknader.
– Ett komplett valsbyte tar sex till åtta timmar för två man, säger Dan Öberg.

Lindnerkrossen finns i två modeller varav Urraco 75DK är den mindre. Peters Skogsmaskiner har beställt hem ett exemplar av den större modellen, Urraco 95, som kommer i januari.
– Första provkörningen av 95:an blir nog hos Uddevalla Entreprenad men vi har intresserade kunder i Stockholm och i Sundsvall också, säger Dan Öberg.
– Vi är intresserade av den också om bara den här går bra. Det är ju smidigt att ha två krossar av samma sort, säger Ingvar Bratt.

Enligt Dan Öberg är Urraco 75DK i det stora hela komplett underhållsfri, vilket sparar stora mängder produktionstid på sikt.
– Den har två smörjnipplar som man behöver tänka på men resten av smörjningen är permanentsmorda lager som byts vartannat år i samband med en större service, säger han.
Lindner-krossarna är uppbyggd av kända och väl beprövade komponenter. Motorn är en Scania Final IV och hydraulpumparna är från Bosch Rexroth.
En genomtänkt detalj är att golvet i motorutrymmet är perforerat. När man behöver rengöra utrymmet vänder man på fläkten och blåser ut dammet. Att motorutrymmet är i stort sett dammfritt minskar brandrisken.
– Hela maskinen känns gedigen. Det är inte kompromissat på något, säger Dan Öberg.

Christoffer Larsson från Peters Skogsmaskiner ska gå en utbildning i Tyskland i januari för att bli certifierad Lindner-mekaniker. Han har jobbat som servicemekaniker på företaget i 1,5 år.
– Jag har servat grävmaskiner och hjullastare tidigare och det här skiljer sig nog inte så mycket, även om det är mer elektronik på de här, säger han.

– Lindner tyckte att vi passade bra som återförsäljare eftersom vi har de resurser som behövs. Vi har komplett fullstor verkstad, servicebussar och bra folk, säger Dan Öberg.
– Målsättningen på sikt är att bli störst i Sverige på krossar men det är svårt att veta hur många vi kommer att sälja. Krossarna är i en klass för sig och jag tror att de kommer att sälja sig själva när ryktet börjar gå. Vi har inte annonserat om dem alls ännu men branschfolket har hört talas om dem ändå, säger Dan Öberg.

Thomas Neumann, Head of Service Department, Lindner Mobile Shredder, är på plats från Tyskland för att hjälpa till med uppstarten. I vanliga fall skulle någon av serviceteknikerna åkt men de är på julledighet så då fick Thomas hoppa in själv.
Thomas Neumann berättar bland annat att man kan sätta ett usb med 3G på krossen och så kan han läsa av och ändra parametrarna från sin dator i Tyskland.
– Man kan även stänga av krossen med fjärrstyrning, vilket är väldigt bra om den blir stulen till exempel, säger han.
Lindner-krossarna säljs mest i Tyskland och Nederländerna. 70 procent av produktionen säljs i Europa. Lindner är ett gammalt företag som har sitt ursprung i Österrike medan Lindner Mobile Shredder ligger i Tyskland.
– Vi vill öka försäljningen i Sverige, då Sverige är i framkant inom recycling så är det en intressant marknad för oss. Vi hoppas på att sälja två-tre krossar om året i Sverige, avslutar Thomas Neumann.

Klara sinnerstad
019-16 64 65 • klara@entreprenadaktuellt.se

Lindnerkross1A, KS, dragbild översikt

Lindnerkross1A, KS, dragbild översikt

Lindnerkross1B, KS, dragbild översikt
Lindnerkross1B, KS, dragbild översikt

Lindnerkross1C, KS, dragbild översikt
Lindnerkross1C, KS, dragbild översikt
Lindnerkross2, KS, porträttbild Ingvar Bratt och Christer Wirenborg

Gemensamma fakta:

Undervagn: IVA Johann
Hydraulpumpar: Bosch-Rexroth
Hydralmotorer: Bosch-Rexroth & Dannfoss
Planetväxlar: Stöwer-Lindner
Variabel fraktion tack vare ett flertal axelkonfigurationer

Urraco 75DK:

Krosskraft: 240 000 Nm
Motor: Scania Final Four, 375 hk
Kapacitet: Upp till 60 ton/timme

Urraco 95DK:

Krosskraft: 480 000 Nm
Motor: Scania V8, Final Four, 770 hk
Kapacitet: Upp till 160 ton/timme

Dela gärna på sociala medier